
Raspunsul la intrebare nu este atat de simplu. De obicei e greu sa raspunzi la asa ceva datorita duratei de viata mai mari in cazul MacBook-urilor decat a celorlaltor laptopuri. Este mult mai usor sa te hotarasti sa-ti inlocuiesti un HP sau un Dell care ajunge pana la $500 ca si cost dupa numai 3-4 ani de utilizare decat sa iei aceeasi decizie si in cazul Mac-ului. Chris Rawson (autorul articolului) foloseste, de exemplu, acelasi Mac de 10 ani!
Cei care si-au instalat Mac OS X Lion pe aparatele lor din 2008, de exemplu, vor vedea ca nici macar hardware-ul unui MacBook Pro nu mai are aceeasi viteza pe care obisnuia sa o aiba. Iar acum au de ales, de exemplu, intre o placuta aditionala de 2 GB si un nou SSD in loc de HDD-ul instalat din fabrica, sau a renunta complet la Mac-ul lor si inlocuirea cu un MacBook Air.
Sunt mai multi factori care fac decizia mai complicata. Insa mai jos prezentam cateva ajutoare pentru a lua decizia corecta. Tine minte, totusi, ca ele sunt numai cu titlu de recomandare si, in cele din urma, tu vei decide ce sa faci cu Mac-ul tau:
Mac-ul are intre 0 si 2 ani. Solutia: upgrade
Orice Mac care este atat de tanar este capabil sa ruleze OS X Lion si poate sa fie sincronizat cu ultimele device-uri iOS. Daca Mac-ul tau inca este acoperit de AppleCare, inca ruleaza toate aplicatiile de care ai nevoie si nu arata inca semne de uzura evidente, nu prea ai motive pentru a-l inlocui.
Daca Mac-ul tau ruleaza, totusi, mai incet decat ti-ai dori, cel mai bine ii faci un upgrade la RAM. OS X Lion cere minim 2 GB RAM, insa aceasta nu inseamna ca va si functiona excelent pe acei 2 GB. Asa ca trebuie sa vorbim de la 4GB de RAM in sus in cazul in care doresti sa rulezi OS X Lion. Ba mai mult, cateodata nici macar 4 GB nu sunt de ajuns, mai ales atunci cand lasi Safari sa manance memoria la felul 1, felul 2 si desert. Daca Mac-ul tau suporta 8GB de RAM si ai destui bani pentru a face acest upgrade, nu mai ezita.
Contrar miturilor Apple, upgrade-ul RAM in cazul Mac-urilor nu anuleaza garantia AppleCare! Din contra, Apple ofera si instructiuni privind cum sa upgradezi memoria RAM tu singur. Instructiunile sunt disponibile in manualul de instructiuni, insa si pe site-ul Apple. In cele mai multe cazuri, singurul lucru de care ai nevoie este o surubelnita. Upgrade-urile RAM nu sunt complicate, astfel incat nu ar trebui sa platesti pe altcineva sa faca upgrade-ul.
Dupa RAM vine hard disk-ul. Upgradarea hard disk-ului la Mac este o procedura putin mai complicata si s-ar putea ca in cazul iMac si Mac mini sa nici nu poata fi efectuata. Daca Mac-ul tau a venit cu un hard mai incet, de 4200 sau 5400 RPM (rotatii pe minut), vei descoperi pe OS X Lion ca ai mai multe probleme, deoarece OS X va incepe sa foloseasca hard-ul pentru a-si suplimenta memoria RAM daca aceasta din urma nu este indeajuns de mare.
Daca una din problemele Mac-ului tau este spatiul, in cazul in care nu detii un MacBook Pro (la care se poate schimba hardul cu usurinta), este recomandata achizitionarea unui hard disk extern.
Trebuie sa stii ca hard-urile clasice (HDD) sunt mult mai incete decat noile SSD-uri. Orice ocazie ai de a upgada la un SSD trebuie luata in considerare atunci cand upgradezi Mac-ul. Desigur, un SSD este mult mai scump decat un hard disk traditional (aproximativ $400 pentru un SSD de 250GB), insa isi face toti banii.
Mac-ul are intre 2 si 4 ani. Lucrurile se complica
Problema upgrade-ului sau a inlocuirii devine mult mai complicata daca Mac-ul tau are intre 2 si 4 ani. Istoric vorbind, rata de innoire a produselor Apple este o data la 4-5 ani, ceea ce ar insemna ca investia in upgrade s-ar putea sa nu renteze, deoarece banii ar putea fi cheltuiti pe un nou Mac care sa fie cel putin la fel de bun ca Mac-ul vechi upgradat, la un pret mai mic.
Valoarea de re-sale a Mac-urilor este in mod normal mai mare decat cea a PC-urilor, asa ca o idee de luat in calcul este vanzarea Mac-ului pe care il detii acum. Valoarea creste si mai mult daca ai achizitionat garantia suplimentara AppleCare. In mod normal dupa doi ani de utilizare din pretul initial al Mac-ului se scade 40-50% pentru a putea fi vandut din nou.
Lucrurile sunt mult mai complicate daca Mac-ul tau are peste 3 ani vechime si nu (mai) beneficiaza de anul in plus de garantie AppleCare. Vei observa ca nu vei reusi sa-l vinzi pe un pret rezonabil si singura ta optiune va ramane upgrade-ul. Aceasta, desigur, daca nu gasesti ceea ce in romana numim o "gasca", adica un cumparator naiv care isi doreste atat de mult Mac-ul tau incat poti sa i-l vinzi scump.
Mac-ul tau are cel putin 4 ani vechime. Solutia: cumpara altul!
Daca ai un iBook inseamna ca ai si o gramada de motive pentru care sa iti cumperi un Mac nou. Iata numai cateva dintre ele. Cel mai probabil versiunea sistemului de operare a fost schimbata de cel putin doua ori de cand a fost lansata versiunea sistemului de operare pe care un Mac de cel putin 4 ani a avut-o instalata. Sistemul de operare nou este, istoric vorbind, lansat de Apple pentru produse noi, ceea ce inseamna ca Mac-urile mai vechi de 4 ani nu vor face fata ultimelor sisteme de operare.
OS X Lion nu se mai preteaza arhitecturii de 32 de biti, prezenta pe toate Mac-urile de prima generatie cu procesoare Intel. Cel mult, esti obligat sa rulezi Snow Leopard sau alt sistem mai "batran" de operare. Dar odata ce in 2007 Mac OS X Leopard a renuntat la suportul pentru toate Macurile G3 PowerPC si toate Mac-urile cu un procesor G4 (a carui viteza maxima este 867 GHz), putem spune pe buna dreptate ca toate Mac-urile din 2002 si de mai devreme (plus chiar unele modele de Mac din 2003) nu pot rula nici macar Leopard.
Scuze pentru istorioara de mai sus, insa ideea e ca zilele Mac-urilor mai vechi de 4 ani sunt numarate. Hai sa facem o estimare aproximativa: cel tarziu in 2014 urmatorul sistem de operare Apple va fi lansat. Este destul de realist? Bazat pe istoria sistemelor de operare lansate pana acum, am spune ca da!
Sa mai luam un exemplu: ai un iPad 2 si doresti sa-l sicronizezi cu un iBook 3G. Trebuie sa cheltuiesti aproximativ $130 pentru a-l upgrada astfel incat sa suporte Leopard si apoi sa iti reuseasca sincronizarea cu iPad. Dar merita sa upgradezi un Mac vechi de 6 ani pentru a obtine o performanta net inferioara celui mai ieftin Mac disponibil azi?
In final, cele trei variante fiind consumate, un mic pont: Apple va forja foarte mult pe MacBook-ul Air, despre care deja sustine oficial ca este MacBook-ul viitorului. Daca poti, optiunea cea mai desteapta la momentul de fata este sa vinzi vechiul Mac si sa cumperi un MacBook Air. Astfel, vei obtine garantia ca utilizezi un Mac care nu va fi scos prea curand de pe linia de productie Apple.
Totul despre iPhone este un blog creat din pasiune pentru tot ce inseamna iPhone, iPod, iPad si Mac. Ai ocazia de a te abona prin e-mail la cel mai bun blog dedicat iPhone-ului si ne poti urmari pe Facebook sau Twitter pentru ultimele noutati.
No comments:
Post a Comment