Pacientii vor putea in curand sa reduca din costurile sistemului medical prin iPhone-ul lor si sa transmita automat rezultatele doctorilor.
Tehnologia a fost descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Rhode Island si se bazeaza pe combinarea puterii de procesare a smartphone-urilor cu mici senzori periferici existenti deja in aparatele de analiza a sangelui. Ei au descoperita ca un iPhone poate diagnostica deja pacientii care sufera de boli cardiovasculara.
Daca tehnologia se dovedeste a fi viabila, pacientii vor putea cumpara micile device-uri periferice din farmacii si sa se testeze singuri, fara a mai fi nevoie sa mearg la un cabinet de analize
...declara Mohammad Faghri, seful grupului de cercetatori de la universitate, unde preda si ingineria mecanica.
Faghri a mai mentionat, pentru reporterii de la Network World, ca tehnologia de analiza a sangelui se indreapta inspre un "chip-laborator", iar la momentul de fata ea ar putea fi caracterizata ca o "cartela-laborator", deoarece aparatele periferice mentionate nu depasesc dimensiunea unui card de credit, pe suprafata caruia o picatura de sange este examinata la reactia cu diferiti agenti externi.
La momentul actual, "cartela-laborator" contine un spectometru pentru a masura fluorescenta rezultata din reactia sangelui la antigeni si anticorpi, iar acele date sunt transmise unui computer printr-un cablu ordinar USB. Faghri nu vede de ce datele nu ar putea fi transmise catre un smartphone care are aceeasi putere de procesare ca un calculator de zeci de ori mai mare ca el.
Daca acest lucru va reiesi posibil din cercetarile sale, Faghri estimeaza ca pentru a-ti face analizele de sange, in SUA va trebui sa platesti mai putin cu intre $45 si $85 pentru un test. De asemenea, el crede ca va putea reduce greutatea senzorilor folositi la ora actuala in spitale de la 200kg la 1,5kg.
Reducerea "miraculoasa" anuntata se bazeaza, din nou, pe smartphone-uri, mai precis pe inlocuirea spectrometrului cu acelasi tip de tehnologie care este folosit de camera unui smartphone si care se bazeaza la randul ei pe conversia luminii in impuls electric ce poate fi ulterior stocat digital. Aceasta tehnologie se numeste charge-coupled device (CCD).
Profesorul Constantine Anagnostopoulos, din partea aceleiasi universitati, a confirmat ca exista posibilitatea ca o aplicatie de smartphone sa analizeze datele pe care un senzor mai mic decat cele uzitate la momentul actual le furnizeaza. El estimeaza ca in aproximativ un an tot hardware-ul implicat in testele de analiza a sangelui va putea fi micsorat pentru a fi compatibil cu un smartphone.
Deocamdata cei doi profesori au condus cu succes analize pentru boli de inima si arteriale, insa spera sa reuseasca sa configureze software-ul iPhone si pentru alte teste, precum HIV, hepatita s.a.m.d.
Aceasta descoperire nu ar fi fost posibila fara finantarea din partea National Science Foundation din Statele Unite ale Americii.
No comments:
Post a Comment