Cat la suta dintr-un iPhone e produs realmente de Apple? [grafic]

Apple nu produce singur iPhone-ul. Nici componentele si nici asamblarea iPhone-ului nu sunt facute de Apple. Componentele sunt livrate de o varietate de furnizori contractati de Foxconn, o firma taiwaneza, care detine o fabrica in orasul minune Shenzhen, China.
Graficul de mai jos arata cat la suta din iPhone e produs propriu-zis de Apple. El a fost realizat conform unui studiu condus de iSuppli, o firma de marketing, si arata de asemenea si costurile implicate in productia iPhone-ului.
Unul din cei mai importanti furnizori pentru productia iPhone-ului este Samsung, care livreaza memoria flash a iPhone-ului, precum si software-ul pentru muzica si operare. De asemenea, Samsung mai livreaza pentru iPhone si memoria DRAM, precum si procesorul propriu-zis al telefonului, care face ca totul sa functioneze. Toate acestea inseamna 26% din iPhone, ceea ce ii confera lui Samsung o pozitie neobisnuita vis-a-vis de Apple, care este rivalul sa principal. Apple este unul din cei mai mare clienti Samsung, iar Samsung este unul din cei mai mari furnizori Apple. Strategia convine ambelor companii, deoarece astfel Apple este libera sa se concentreze pe punctele sale forte: design, combinatii de hardware, software si servicii, iar Samsung poate produce componentele sale la un pret redus daca contracteaza sume mari.
Lucrurile s-au complicat cand Apple a dat in judecata Samsung in aprilie pentru ca cei din urma au copiat designul Apple pentru produsele lor Galaxy (smartphone-ul si tableta). Samsung a retaliat in proces, insa pana la urma Apple a castigat provizoriu injunctii si interdictii pentru ca Samsung sa-si vanda tableta Galaxy 10.1 in Australia si Uniunea Europeana. In ciuda acestor evenimente, cooperarea dintre cele doua companii pare sa continue pentru moment.

A doua parte a graficului arata ca, dincolo de productie si componente, partea leului din profit merge la Apple, desi nu este inca clar cat anume cheltuie Apple pe dezvoltarea software-ului, marketing, livrare in lume a produselor, impachetare si asa mai departe.
In orice caz, Apple conduce acum piata industriei smartphone-urilor, asa ca marginile sale sunt destul de impresionante daca luam in calcul costurile desfasurarii companiei peste ocean. Apple a devenit cel mai mare furnizor de telefoane mobile in Q2 (vezi grafic), iar Samsung a ramas pe locul 2. In data de 9 august 2011, in aceeasi zi in care Apple a castigat in Germania dreptul de a nu fi concurat de Samsung pe teritoriul Uniunii Europene, Apple a depasit la bursa Exxon Mobil si a devenit cea mai valoroasa companie din lume in ceea ce priveste capitalizarea pietei.
Prin urmare, chiar daca nu Apple produce integral iPhone-ul, gigantul american se pricepe de minune sa scoata bani din el!

Totul despre iPhone este un blog creat din pasiune pentru tot ce inseamna iPhone, iPod, iPad si Mac. Ai ocazia de a te abona prin e-mail la cel mai bun blog dedicat iPhone-ului si ne poti urmari pe Facebook sau Twitter pentru ultimele noutati.

No comments:

Post a Comment