In urmatoarele 3-6 luni, Mozilla va lansa aplicatii on-line care vor concura cu aplicatiile native iOS


Apple si Google sunt clar varfurile de lance in industria aplicatiilor mobile, asa ca nu e nimic surprinzator in faptul ca ne gandim fie la iOS fie la Android atunci cand auzim de "aplicatii pentru smartphone".

Cu toate acestea, Mozilla si-a facut un plan pentru a-i concura pe cei doi giganti. Mai precis, va oferi o alternativa destul de atragatoare pentru developeri:



“We are aiming at providing all the necessary APIs to build a basic HTML5 phone experience within the next 3-6 months”
Conform Mozilla, developerii vor putea folosi noul lor proiect WebAPI pentru a crea "o experienta HTML5 similara celei a telefonului". Proiectul Mozilla sustine ca se poate compara cu toate sistemele de operare mobile existente la ora actuala (iOS, Android, Windows Phone, etc.).

Un raport CNET ne spune ca API-urile (Application Programming Interface) pe care Mozilla le-a pregatit vor permite interactiunea cu cei care initiaza apeluri telefonice, insa si cu agenda telefonica sau cu camera foto a device-ului. In mod esential, Mozilla isi propune sa ofere aceeasi functionalitate ca aplicatiile native iPhone, insa direct din browserul telefonului.

WebAPI nu incearca sa fie un sistem de operare de sine statator. Mai degraba, el va lucra mana in mana cu proietul Boot to Gecko al Mozilla, care-si propune sa fie o alternativa la Chrome OS, sistemul de operare Google bazat pe browserul Chrome.

Se pare ca Mozilla este foarte serioasa cu proiectul sau, dupa cum in timp ce scriu acest articol compania face deja angajarile de programatori full-time, care se vor finaliza pana in februarie 2012:
“We invite our community to work with our newly formed WebAPI team on closing the device API gap that exists today between the open Web platform and native APIs,” Mozilla’s Jonas Sicking said in a newsletter. “As with all other additions that we make to the Web platform the goal is for them to be available in all browsers. We believe that Web developers should have a consistent and reliable platform to build on.”

Totul despre iPhone este un blog creat din pasiune pentru tot ce inseamna iPhone, iPod, iPad si Mac. Ai ocazia de a te abona prin e-mail la cel mai bun blog dedicat iPhone-ului si ne poti urmari pe Facebook sau Twitter pentru ultimele noutati.

No comments:

Post a Comment