Ce putem face cu iOS 5. Informatii de prima mana direct de la Apple

Daca pana acum am scris dispersat pe acest site despre noile functii ale iOS 5, a venit timpul sa le compilam aici intr-un singur articol. Mentionam ca sursa directa pentru informatiile de mai jos este compania Apple:

Notification Center

Ideea in spatele acestei functii a fost aceea de a uni toate notificarile (SMS, email, aplicatii exterioare precum cereri de prietenie pe Facebook etc.) sub o singura umbrela. Asa cum se poate vedea si in clipul de prezentare a iOS 5 de mai jos, de fiecare data cand vom primi un mesaj, vom fi notificati de acesta indiferent daca iDevice-ul ruleaza alte aplicatii la momentul respectiv. In fotografia de mai jos, in stanga, puteti vedea bara de alerta care va aparea pe ecran in cazul in care rulati alta aplicatie in timp ce primiti un mesaj nou. A doua fotografie arata Notification Center-ul cand iDevice-ul este blocat:

iMessage

Cu iMessage poti trimite un numar nelimitat de mesaje prin iPhone, iPad si iPod touch catre orice alt utilizator iOS 5. "Mesaje" inseamna aici text, fotografii, contacte, clipuri video si locatii. Serviciul, care se foloseste de conexiunea Wi-Fi sau 3G, e conceput ca un fel de chat gigant intre toti utilizatorii iOS 5. Functia iMessage iti permite sa vezi cand persoanele cu care corespondezi tasteaza, deci e totul in timp real.

Newsstand

Inspirat din serviciul de RSS reader pe care il ofera Google sub numele de "iGoogle", Newsstand ofera acces dintr-un singur loc catre toate abonamentele RSS de care utilizatorul beneficiaza. Diferenta esta ca Newsstand pune mult mai mult accent pe grafica si permite abonarea contra cost direct prin aplicatie:

Reminders

Reminders e o aplicatie destul de amuzanta a noului iOS 5, cel putin judecand dupa cum ne este prezentata de Apple: posibilitatea de a crea pe iDevice-ul tau liste de cumparaturi si de orice altceva mai ai nevoie. Evident, lucrurile sunt putin mai complicate de atat, functia oferind posibilitatea setarii alarmelor, nu numai dupa ora si data, dar si dupa locatie:

Twitter

Un pas important pentru toti utilizatorii serviciului Twitter este, fara dar si poate, iOS 5. Twitter pe iOS 5 solicita o singura data datele de login in Settings (Configurari), dupa care poti scrie si publica on-line tweet-uri indiferent daca pe iDevice-ul tau ruleaza aplicatia Safari, Fotografii, Camera, YouTube sau Harti:

Camera

Utilitatea care era disponibila pana acum numai prin aplicatia Capture va fi disponibila cat se poate de nativ printr-o simpla apasare de buton in iOS 5. Putem filma sau fotografia chiar daca telefonul a fost blocat, asa cum sugereaza foarte bine si urmatoarea fotografie. Aceasta ne spune ca Apple mai are cativa pasi de facut pana la renuntarea totala la butoanele hardware.

Fotografii

iOS 5 presupune unele update-uri esentiale in ceea ce priveste fotografiile. Dupa ce ai facut un instantaneu la un cadru, poti edita fotografia pe loc in mai multe privinte: crop, rotatie, enhance si inlaturarea ochilor rosii. Prin serviciul iCloud, poti transmite fotografiile catre orice alt terminal iOS 5.

Safari

Si Safari va suferi imbunatatiri majore, dintre care cea mai importanta este optiunea de a vizualiza site-uri fara a le afisa reclamele. In timp ce multi s-au plans de aceasta optiune, sustinand ca publicitatea e singurul mod in care un site poate supravietui, noi suntem de acord cu aceasta masura. Prin urmare, pe versiunea mobila a site-ului Santinela.INFO nu exista reclame.

Independenta fata de PC / laptop

iOS 5 permite activarea iDevice-ului fara a-l conecta la un laptop sau un PC. Pana acum era necesara conectarea si activarea prin iTunes. Lucrul acesta nu mai e necesar. De asemenea, odata cu serviciul iCloud, utilizatorul poate renunta la iTunes pentru syncronizarea pieselor, clipurilor si a fotografiilor pe iDevice-ul lui.

Mail

Si inbox-ul tau va suferi o serie de modificari. Vei putea trece unele cuvinte in bold / italic sau le vei putea sublina. Poti crea foldere personalizate (precum in Outlook) si marca mesajele importante (precum in Gmail). La fel de important, serviciul iCloud ofera un cont gratuit de email pentru toate iDevice-urile pe care le detii, avand grija sa-l sincronizeze indiferent pe care din ele il folosesti.

Calendar

Calendarul iPhone-ului, iPad-ului sau a iPod-ului touch va fi mult mai usor de folosit. Evenimentele pot fi create prin simpla alunecare a degetelor peste datele pe care le dorim, iar prin iCloud le putem accesa laolalta cu prietenii, colegii sau familia.

Game Center

Autodeclarat "cea mai populara platforma de jocuri", Game Center va permite crearea unui profil pentru fiecare utilizator, accesarea recomandarilor pe baza a ce jocuri ai jucat in trecut si propunerea adversarilor in functie de performanta de care dai dovada.

Sincronizare Wi-Fi

Asa cum scriam si mai sus, sincronizarea cu iTunes va fi 100% wireless. Aceasta inseamna ca, daca vom lasa device-ul la incarcat, acesta se va sincroniza automat cu laptop-ul sau PC-ul nostru.

Gesturi Multi-Touch

La acest capitol Apple ne-a impresionat atat de tare, incat am scris recent ca nu este exclusa varianta de iDevice fara butoane hardware pe viitor. Am revenit la aceasta parere, care este imposibil de adeverit din moment ce camera va fi activata printr-un buton hardware atunci cand telefonul e blocat. In orice caz, noile gesturi care vor fi adaugate iOS 5 sunt: cu cinci sau patru degete, "pisca" ecranul intr-un punct pentru a te intoarce la home screen, aluneca in sus pentru a arata tastatura, aluneca la stanga sau la dreapta pentru a schimba aplicatiile.

AirPlay

Cunoscutii vor putea sa vada un film, fotografii sau desfasurarea unui joc incitant fara sa se uite pe ecranul iDevice-ului tau. Cu AirPlay in iOS 5, poti afisa ce se intampla pe ecranul unui televizor HD prin Apple TV.

Acestea sunt noile functii pe care Apple le-a anuntat oficial pentru iOS 5. Neoficial, am discutat deja despre tonurile de apel personalizate si despre sumedenia de noi functii disponibile odata cu jailbreak-ul aplicat iOS 5.
Ce functiii credeti ca ar mai trebui adaugate in viitorul iOS de la Apple?


Totul despre iPhone este un blog creat din pasiune pentru tot ce inseamna iPhone, iPod, iPad si Mac. Ai ocazia de a te abona prin e-mail la cel mai bun blog dedicat iPhone-ului si ne poti urmari pe Facebook sau Twitter pentru ultimele noutati.

No comments:

Post a Comment